The great reset? (1)
Dit bericht is 1907 keer gelezen!
“You’ll own nothing and be happy.” (Je zult niets bezitten en gelukkig zijn.) Het is één van de leidraden van het World Economic Forum, een denktank die zich bezig houdt met hoe de wereld er over een aantal jaren uit zal of moet zien. Deze leidraad vertelt dat er geen bezit meer zal zijn. Nu ja, alle “bezit” zal van een paar grote spelers zijn en die grote spelers maken van dat bezit een dienst aan de mensen. Dus: Je bezit een huis niet, maar gebruikt het. Het huis is van een grote investeerder, dus bezitzorgen heb je niet meer. Die investeerder stelt het jou als dienst ter beschikking. En dat doet hij ook met de auto, de trein, het voedsel, de medische zorg en ga zo maar door. Je hoeft niet superintelligent te zijn om de charme hiervan te zien maar ook de leeuwen en beren op de weg. Alles wat je als dienst wordt aangeboden geeft een ander macht over jou. Als je niet doet, denkt, spreekt of gelooft zoals de investeerder wil kan hij je het huis, de zorg en de telefoon afnemen. Hij kan je als het ware uitgummen. Een klein voorbeeld kan bijvoorbeeld de QR-code zijn. Als je die niet hebt mag je niet meer meedoen. Riep men een jaar geleden nog dat niemand zou worden uitgesloten, nu is het heel normaal om te werken aan een wet die uitsluiting regelt. Maar de QR-methode schijnt daarvoor niet geschikt te zijn omdat hij buggy is en omdat de privacywet hem daarvoor ongeschikt heeft gemaakt. Maar het is niet zo heel moeilijk om mensen te waarschuwen voor deze ontwikkeling door een beroep te doen op hun angstmechanisme. En dat gebeurt dan ook al tot in de kerk toe. Er worden preken gewijd aan dit onderwerp en diverse mensen juichen het toe dat predikanten “zich eindelijk durven uitspreken”. Maar luister je naar de preken dan waarschuwen ze op grond van aannames en met een beroep op angstmechanismen. En dat terwijl juist dominees zouden moeten weten dat de bijbel al eeuwen spreekt over deze bewegingen en een andere kant op wijst. (zie volgende blogje)
Vooralsnog zie ik niets nieuws in deze gedachten. Alleen de omvang lijkt zich uit te breiden. Zolang de mens jaagt en verzamelt (bezit vergaart) is dit al aan de gang. Er zijn jager-verzamelaars die exorbitant veel verzamelen en er zijn jager-verzamelaars die het maar niet lukt om het beetje geld dat ze hebben ook werkelijk goed te gebruiken. Het is al eeuwen een feit dat de haves macht hebben over de have-nots. Al eeuwen lang zijn er heren (en soms heerinnen) en slaven. Sinds het door uitbuiting van slaven door kolonialisten onacceptabel is geworden mensen als slaaf te behandelen is het bezit-probleem groot geworden. Mensen willen ook bezit, want bezit betekent dat je een eigen bestaan kunt opbouwen en onderhouden. Heb je bezit dan kun je niet zomaar worden uitgegumd. Mensen worden geleerd geen slaaf meer te zijn. Hen wordt geleerd dat wat anderen genieten ook tot hun mogelijkheden zou moeten behoren. Die nieuwe auto, dat huis, die vakantie, het moet alleemaal voor iedereen bereikbaar zijn. We worden opgeroepen om zelfredzaam en zelfverantwoordelijk te zijn. Heb je het geld niet dan kun je het lenen. En je raadt het al: Er ontstaat een nieuwe verslaving, namelijk een bankverslaving. In feite is er dus niets veranderd. Er zijn haves en have-nots. Het huis waarin ik woon is niet van mij. Er hoeft niet zo heel veel te gebeuren of ik kan het huis niet meer betalen en sta op straat. Uitgegumd.
Natuurlijk zijn de verhoudingen zoek geraakt. De wereld draait nu op schulden. Ik zou niet in mijn huis kunnen wonen als ik geen schuld zou aangaan. Misschien kun jij niet de auto rijden die je rijdt als je geen schuld was aangegaan. Maar het probleem is dat die schulden onevenredig groot zijn geworden en daarmee onevenrdig risicovol. Het is niet meer een kleine lening voor een korte tijd, maar hele grote leningen voor het leven. En niet alleen particulieren, ook bedrijven en overheden. De wereld draait op schuld. De wereldeconomie draait voor een belangrijk deel op de staatsschuld van de VS. Is het dan zo moeilijk te bedenken dat we dit niet gaan volhouden? Stel dat de geldstroom stagneert door een virus of een oorlog dan gaan er miljoenen mensen, bedrijven en overheden voor gaas. Terecht zegt het World Economic Forum dat dit niet zo kan blijven. De wereld moet van zijn schulden af. En ook terecht dat ze stellen dat een grote crisis altijd al een reset is geweest. Never waste a good crisis! Heel recent waren de wereldoorlogen van de vorige eeuw heel grote resetters, die onuitwisbare invloed op de mensheid en de planeet hebben gehad. Het kapitalisme is ongebreideld groot geworden. Het heeft grote welvaart en veel welzijn voor velen gebracht. Bezit is zijn. Zonder bezit besta je niet. Maar daarodoor is de mens melkkoe geworden in alle facetten van zijn bestaan.
Maar het is niet nieuw, alleen maar groter dan vroeger. Niet nieuw omdat de bijbel al vertelt van deze menselijk idiotie. De idiotie is niet de supercontrole die een conglomeraat van multinationals, banken en wereldregering over de burgers krijgt. Dat is nooit anders geweest, hooguit kleiner, want verdeeld over meer partijen. De grote rijken (Griekenland, Perzië en Rome) van vroeger streefden naar niets anders. Nee, de idiotie is dat dit alleen maar kan als we de aarde en het aardse bezit als vervulling van het menselijk leven benoemen. Als de aardse tijd en het aardse bezit de garantie zijn van een vrij en gelukkig leven dan is dit ons desastreuze toekomstperspectief dat wij slaaf worden van hen die de stroom beheersen. Dan bouwen we met zijn allen de zoveelste toren van Babel. We streven nog steeds naar het maken van een naam die de Naam van God overbodig maakt. En langzamerhand denken we dat we het werkelijk gaan redden, dat deze toren zal blijven staan. Idiotie! De mensen die waarschuwen tegen deze ontwikkeling zeggen ook dat bezit particulier moet blijven omdat we anders onze autonomie kwijt raken. Dat is aards gezien juist. Geen bezit, geen stem. Aards gezien is de Great Reset hetzelfde als een mondiale slavernij onder dreiging van niet meer mee mogen doen. Maar ook deze toren zal vallen omdat de mens hem bouwt. Hoe groot wij ook van onze eigen constructies denken, God moet nog steeds heel ver neerdalen om ons werk te kunnen zien (Genesis 11:5).
(wordt vervolgd)
Geef een reactie