Corona Paschae
Dit bericht is 4972 keer gelezen!
De woordspeling ben je misschien al tegengekomen. Corona Paschae is latijn en het betekent Paaskroon. Nu denkt waarschijnlijk niemand van ons bij het woord corona aan een kroon die je op je hoofd zet. Je zou al helemaal geen corona op je hoofd willen hebben, zeker niet in de vorm die wij in onze taal nu het meest kennen. Corona is een gevaar dat onzichtbaar rondwaart door de straten van de stad, in de winkels, kerken en scholen. Corona ontwricht onze samenleving, brengt ons in economische problemen, loert op onze gezondheid en ontneemt ons onze geliefden. Een sluipmoordenaar eerste klas. Men zegt al dat de wereld er na corona heel anders uit zal zien. Ik zelf geloof daar niets van. Doorgaans leert de mens niet zoveel van zijn eigen geschiedenis. Corona zal over een tijdje niets meer dan een verkoudheidsvirus zijn. De mens zal er op aangepast zijn en het leven zal zijn gewone loop weer hebben genomen. Dat zullen wij als een overwinning ervaren, maar het is de vraag of het dat is.
Gewone loop. De social distancing zal voorbij zijn, evenals de stilte in de straten, de schone lucht en de geparkeerde Airbussen en Boeings. De lucht boven Almere zal weer vol zijn met condensstrepen en het gieren van remmende vliegtuigen. De sterren in de nacht zullen weer vervagen achter de ons bekende smoglaag. De mens neemt weer zijn gewone loop en jaagt verder naar 3% economische groei per jaar. Geen applaus meer voor de werkers in de zorg en zeker niet meer geld om hun werk te waarderen en te verlichten. Ook de onderwijzers kunnen na de corona niet op meer waardering rekenen ook al hapt nu menig ouder naar adem omdat ze niet voor onderwijs zijn opgeleid. En de kinderen die nu in levensgevaarlijke huiselijke omstandigheden terecht zijn gekomen hoeven niet te hopen op meer geld voor de jeugdzorg als corona niet meer zal zijn dan een neusverkoudheid. Gewone loop. Wij zullen de corona (kroon) niet met wijsheid dragen.
Wat een pessimistisch geluid in deze Paastijd, zul je wellicht denken. Maar ik zou het realistisch noemen. De mens kan niet zoveel leren tegen zijn consumptie- en genotbehoefte in. Op dat feit drijven onze maatschappij en onze economie, zowel op de overdaad als op de armoede en schuld. Slechts (overheids)dwang gekoppeld aan de dreiging van ziekte en dood kan ons ertoe zetten om dingen na te laten die we tot nu toe als onze rechtmatige vrijheid zagen. Maar hoe lang we het volhouden om ascetisch te leven is zeer de vraag. We zullen binnenkort de overheid en het virus gaan tarten met een “schijt-aan-corona-leven”. We pakken het vliegtuig weer om een kopje koffie in Barcelona te gaan drinken. De kwetsbaren zullen dan niet meer op onze belangstelling kunnen rekenen, als ze dat nu al kunnen. Alles zal zijn gewone loop weer krijgen en God zal ons er niet massaal om vernietigen want dat heeft hij ooit aan Noach belooft.
Corona Paschae. In dit doemscenario vieren we het paasfeest, feest van de opstanding uit de dood. Dat is een feest tegen beter weten in. De paaskroon die we opzetten is de kroon van het geloof dat de dood door onze consumptiedrang het niet van God heeft gewonnen en dus ook niet zal winnen. Als de lucht weer vuiler wordt, de armen armer, de zorgers en onderwijzers ondergewaardeerd en de kinderen weer minder (jeugd)verzorgd over straat gaan zullen we zingen: De dood jaagt ons geen angst aan! Christus heeft overwonnen en het leven in Gods liefde zal sterker blijken dan wat dan ook. Een lied tegen beter weten in als je om je heen kijkt. En toch draag ik liever die corona dan welke andere dan ook.
Geef een reactie