De post-individualistische samenleving (80)
Dit bericht is 2372 keer gelezen!
Ik geloof er niets van (7) / In de liefde
Voor de goede orde moet ik twee werkwoorden uit elkaar gaan halen. Liefhebben en houden van. Het maakt mij even niet uit of woordenboeken vinden dat ze hetzelfde betekenen. Ik heb het voor de serie nodig om een betekenisverschil te maken tussen die twee. Dat is nodig om te kunnen duidelijk maken wat Jezus nu eigenlijk bedoelt als hij zegt dat wij “in zijn liefde moeten blijven”. Ik maak in mijn gebruik een belangrijk verschil tussen deze twee werkwoorden. Als ik het over liefhebben ga hebben dan ga ik het over eenzijdigheid hebben. Je hebt iets of iemand lief omdat je dat zelf wil. Geen andere reden. Als je van iets of van iemand houdt dan is er (ook) een reden in die ander. Je houdt bijvoorbeeld van gespierde mannen of mollige vrouwen. Dan is er iets in die ander dat (mede) maakt dat je van die ander houdt. Als je de ander liefhebt dan is er geen reden in die ander. Jij geeft jouw liefde, aandacht, inspanning voor die ander omdat jij dat wil en nergens anders om. Ik weet dat je het ook anders kunt definiëren, maar ik doe het (vanwege de uitspraak van Jezus) in mijn serie zo. Houden van is in mijn serie niet per definitie zonder voorwaarde in de ander, liefhebben wel. Je hebt iemand lief omdat je iemand liefhebt en dat blijft zo. Hij of zij heeft dat maar te accepteren. En liefhebben wil zeggen dat jij jezelf (waar je kan) aan de ander geeft om de ander mooi, mooier, mooist te laten zijn.
“In” liefde blijven is zo gezien een heel bijzonder fenomeen. Het is wellicht lastig te doen, maar het is niet zo lastig voor te stellen. Stel dat iemand zegt dat hij/zij jou liefheeft. Liefhebben is aanvaarding, nemen zoals je bent, er voor je zijn en die dingen doen die goed voor jou zijn. Liefhebben is iets wat iemand doet omdat hij of zij dat doet. Als er dus iemand tegen je zegt “Ik heb je lief”, kun je daar niets aan doen. Je kunt niets doen om die liefde meer te maken, maar ook niets om die liefde te laten ophouden. Die liefhebbende liefde is er en blijft er. Zelfs al zou je helemaal niets met die liefde doen dan nog zou de liefde nog steeds blijken te bestaan als je er op een dag aandacht aan geeft. Zo gezien is liefhebben een hardnekkig iets. Het is er gewoon. Misschien weet de persoon die jou lief heeft zelf ook niet waarom en het is het gewoon zo.
Ondertussen tekent die liefde wel de woorden en daden van degene die lief heeft. Als je lief hebt ben je gericht op het welzijn en welbevinden van de persoon of de zaak die je liefhebt. Je werkt daar aan en je hoopt dat er niets gebeurt of gedaan wordt om jouw woorden en daden tegen te houden of te ontkrachten. Als jouw liefde uitgaat naar een persoon hoop je dat die persoon jouw liefde zal erkennen en er de vruchten van zal plukken. Dat stimuleert namelijk de liefde. Trekt die persoon zich niets van jouw liefde aan dan groeit de kans dat jouw liefde niet het effect zal hebben wat jouw liefde had kunnen hebben of zou kunnen hebben. Maar jouw liefde blijft, zelfs al wordt hij niet ontvangen of beantwoord.
Bij “houden van” ligt dat anders. Houden van kan ophouden en zelfs omslaan in haat door de manier waarop de persoon van wie je houdt zich gedraagt. De ander van wie jij houdt kan veranderen of op zo’n manier reageren dat jouw houden van verzwakt, verdwijnt of zelfs omslaat in haat. Dat komt omdat jouw houden van een reden in die ander heeft. Als je van iemand houdt omdat zij slank, blond, grappig en intelligent is kun je problemen krijgen als zij mollig, grijs, saai en geestelijk verward wordt.
Als iemand je liefheeft is aan jou de vraag of je in die liefde wilt blijven. Als je dat wil verandert jouw leven. Het doet nogal wat met jouw zelfbeeld als iemand jou liefheeft. Er is immers geen reden in jou die er voor kan zorgen dan het liefhebben ophoudt. Dat is wat Jezus zegt. Blijf in mijn liefde. Het is zijn liefde en die liefde is iedere dag opnieuw een bron en kracht van bestaan.
(wordt vervolgd)
Geef een reactie